Verkkopohjaisuus  liiketoiminnan      ja Tiimin tukena

 

Ketterän kehityksen toteuttaminen perinteisessä mobiiliympäristössä ei ole mikään triviaali ongelma. Erilaiset hybridiratkaisut kuten phonegap ja Facebookin react native tuovat parannuksia moniin natiivialustojen ongelmiin ja helpottavat uudelleen käytettävän koodin kirjoittamista. Ne eivät kuitenkaan ratkaise sitä, kuinka ketterän kehityksen yksi peruspilareista eli sitä kuinka iteratiivinen kehitys ja pienet muutokset toteutettaisiin tehokkaasti. Niin kauan kuin uuden version julkaisu kulkee kolmannen osapuolen ylläpitämän app storen kautta, on prosessi väistämättä kankea ja hidas.

 

Natiiviteknologioista puhuttaessa, julkaisurytmiin vaikuttaa myös kehitettävän koodin määrä. Eri alustaversioiden yhtäaikainen kehitys vaatii lisäkoodin kirjoittamisen lisäksi myös erinäisen määrän asioiden koordinointia ja eri softaversioiden yhtäaikaista tukemista. Kaikki tämä maksaa kehitystiimille huomattavia rahamääriä, ja koodarin kannalta ennen kaikkea vaikeuttaa arkipäivästä toimintaa. Mitä suurempi osa panoksesta kuluu uusien toiminnallisuuksien kehittämisen sijasta ohjelmistokehityksen muihin tukitoimiin, sitä vähemmän impactia tiimi saa aikaiseksi.

 

Progressiiviset verkkopalvelut ohittavat app storen kankean julkaisuprosessin ja yksinkertaistavat kehitystä. Näin uuden version julkaisu tapahtuu samalla tavalla kuin normaalin webbisivunkin ja tuotannossa on kerralla vain yksi versio softasta. Vaikka progressiiviset verkkosovellukset eivät olekaan täydellinen ratkaisu kaikkiin ongelmiin, ovat ne ylivertaisia ketteryydessä. Nopeasyklisessä tuotekehityksessä mahdollisuutta julkaista uudet versiot softista välittömästi samoilla menetelmillä kuin tavallisilla nettisivuilla, ei kannata aliarvioida.

 

Matti Saikkonen,

Code in the Woods mentori